Afyon Kocatepe Üniversitesinden Doç. Dr. Erman Duman ve ekibi, Türkiye’de doğal olarak yetişen dört farklı Viburnum türünün meyve, tohum ve yağ bileşenlerini kapsamlı biçimde analiz ederek, bu bitkilerin fonksiyonel gıda, kozmetik ve ilaç endüstrileri için yüksek potansiyel taşıdığını ortaya koydu. Çalışma, Viburnum türlerinin meyve ve tohumlarından elde edilen yağların 13 farklı yağ asidi kompozisyonu, 6 farklı sterol, 15 mineral madde ve 56 fenolik bileşen içerdiğini gösterdi. Bu kapsamıyla araştırma, Viburnum tohumlarının besin değeri, β-sitosterol gibi sağlık destekleyici steroller ve güçlü antioksidan özellikler bakımından zengin olduğunu kanıtladı. Elde edilen sonuçlar, genellikle atık olarak görülen bu doğal kaynakların fonksiyonel gıdalarda, doğal kozmetiklerde ve farmasötik ürünlerde değerlendirilebileceğini ortaya koyarak önemli bir katma değer zinciri oluşturdu. Ayrıca, çalışmada ilk kez hidrosiyanik asit (HCN) içeriği ve yüksek fosfor (P) oranı detaylı biçimde belirlendi. Çalışma, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan “Açlığa Son” (SKH-2), “İyi Sağlık ve Esenlik” (SKH-3), “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” (SKH-9) ve “Sorumlu Üretim ve Tüketim” (SKH-12) hedeflerine doğrudan katkı sunuyor.

DOI: 10.1016/j.jfca.2025.108229

07 Kasım 2025, Cuma 50 kez görüntülendi