Üniversitemizden Öğr. Gör. Dr. Samiye Akın Adal’ın da yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bitkisel yağ üretiminde kızılötesi ışınım teknolojisinin verim ve kaliteye etkilerini ortaya koydu. Çalışmada, kızılötesi ışınımın yağ işleme süreçlerinde: Enerji tüketimini azalttığı, kurutma süresini kısalttığı, besin değerini ve biyoaktif bileşenleri koruduğu belirlendi.
Geleneksel yöntemlere alternatif olarak öne çıkan bu yaklaşım, hem sürdürülebilir gıda üretimi hem de yüksek ürün kalitesi açısından önemli avantajlar sunuyor.
Araştırma, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden SKA-12 (Sorumlu Tüketim ve Üretim) ile SKA-13 (İklim Eylemi) başlıklarına doğrudan katkı sağlıyor.

