Afyon Kocatepe Üniversitesinden Öğr. Gör. Dr. Samiye Akın Adal’ın da yer aldığı araştırma ekibi, yağ üretimi yan ürünü olan haşhaş küspesini değerlendiren yenilikçi bir gıda üretim yöntemi geliştirdi.
Çalışmada, haşhaş küspesi %100’e kadar un yerine kullanılarak glutensiz kurabiyeler üretildi. Elde edilen sonuçlar, kurabiyelerin protein, mineral ve antioksidan içeriğinin önemli ölçüde arttığını gösterdi. Böylece hem besleyici değeri yüksek hem de atık azaltımına katkı sağlayan fonksiyonel bir ürün elde edildi.
Araştırma, gıda endüstrisinde atık malzemelerin yeniden kullanımıyla sürdürülebilir üretimi destekleyerek, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden “Açlığa Son” (SKA 2) ve “Sorumlu Üretim ve Tüketim” (SKA 12) başlıklarına doğrudan katkı sunuyor.

